Tokigheter i Bibeln

Tokigheter i Bibeln


Tidvis berättar Bibeln om händelser, som för en normal rationellt tänkande människa ter sig överdrivna, ologiska och rent av omöjliga. Ibland får beskrivningarna rent farsartade drag. Den här sidan granskar de mest absurda och osannolika berättelserna i Bibeln. http://www.fortunecity.se/centrum/sollunden/37/bibeln/absurd.htm


Naken profet

Jesaja gick omkring naken i tre hela år, som ett tecken på att egyptierna skulle hamna att gå med baken bar.
Jes  20:2-5 då talade Herren genom Jesaja, Amos son. Han sade: ''Lägg av säcktyget du bär om livet och ta av sandalerna du har på fötterna.'' Jesaja gjorde så och gick naken och barfota. 3 Herren sade: ''Liksom min tjänare Jesaja har gått naken och barfota i tre år som ett tecken och förebud om Egypten och Kush, 4 så skall både unga och gamla gå nakna och barfota när den assyriske kungen för egypterna i fångenskap och driver kushiterna i landsflykt. De skall få gå med baken bar, Egypten är blottat.  5 Då skall alla stå där förkrossade och besvikna på det Kush de satte sitt hopp till och det Egypten de var så stolta över.''

Våldsam profet

Elia brände ihjäl 51 män för att bevisa att han var en Guds man.
2 Kun  1:10 Elia svarade: ''Om jag är en gudsman skall eld komma ner från himlen och förtära dig och dina femtio man!'' Då kom eld ner från himlen och förtärde honom och hans femtio man.
Enligt min mening tyder det på dålig argumenteringsförmåga om man måste tillgripa våld för att övertyga.

Skallig profet hämnas

2 Kun  2:23-24 Från Jeriko gick Elisha upp till Betel. När han var på väg dit kom en hop småpojkar ut från staden och gjorde narr av honom. ''Ge dig i väg, flintskalle!'' ropade de. ''Ge dig i väg, flintskalle!'' 24 Elisha vände sig om, såg på dem och förbannade dem i Herrens namn. Då kom två björnhonor fram ur skogen och rev ihjäl fyrtiotvå av barnen.
Att låta björnar riva ihjäl 42 småbarn bara för att de gjort sig lustiga över ens glesa hårväxt måste väl ändå anses vara att överreagera.

Drabbad av den helige ande

Guds heliga ande kan ha överraskande inverkan. Läs här vad som hände med Simson, då han var på väg till Timna med sina föräldrar för att fria till en flicka han fattat tycke för.
Dom  14:5-7 Simson gick ner till Timna med sina föräldrar. Just när de nådde fram till vingårdarna utanför Timna kom ett rytande lejon emot honom. 6 Då föll Herrens ande över honom, och han slet lejonet i stycken med blotta händerna, som om det varit en killing. Men han berättade inte för sina föräldrar vad han hade gjort  7 utan gick vidare. Han talade med kvinnan, och hon var den han ville ha. 8 När han efter en tid återvände för att gifta sig med kvinnan vek han av från vägen för att se på det döda lejonet. Då fick han se att det fanns en bisvärm och honung i kadavret.
Guds ande lämnade inte Simson i fred med detta. En liten tid senare kom herrens ande över honom igen, den här gången med påföljden att han slår ihjäl trettio män.
Dom  14:19 Då föll Herrens ande över honom. Han gick till Ashkelon och slog ihjäl trettio män. Han tog deras dräkter och gav kläderna till dem som hade löst gåtan. I vredesmod vände han hem.
Dessutom valde hans tillkommande hustru att gifta sig med en annan, vilket nog inte är att undra över så som Herrens ande farit fram med Simson.
Dom  14:20 Simsons hustru giftes bort med den som varit ledare för bröllopsföljet.
När den helige ande kommer över honom en tredje gång, slår han ihjäl tusen man med en åsnekäke.
Dom  15:14 När han kom fram till Lechi, där filisteerna kom emot honom under höga rop, föll Herrens ande över honom. Repen om hans armar blev nu som svedda lintrådar, och bojorna gled av hans händer. 15 Han fick fatt på en färsk åsnekäke, och med den i handen slog han ihjäl tusen man. 16 Simson sade: ''Med åsnekäken slog jag en hop, ja två, med åsnekäken slog jag tusen man.''
Försök föreställa er någon slå ihjäl hundra man med ett svärd. Redan detta är absurt. Enligt Bibeln slog Simson ihjäl tusen man med en åsnekäke!

 


Bjällertvång

Gud hotar med dödsstraff om man beträder helgedomen utan bjällra och äpple.
2 Mos  28:34-35 en guldbjällra och ett granatäpple växelvis runt fållen på  kåpan. "Aron skall bära den när han gör tjänst, så att det hörs när han går in i helgedomen inför Herren och när han går ut; annars kommer han att dö."

Rättvist straff

Ett rättvist straff instiftat av Gud för det fruktansvärda brottet att slita en man i penisen.
5 Mos 25:11-12 Om två män råkar i slagsmål och den enes hustru skyndar till för att hjälpa sin man och sträcker ut handen och griper tag om könet på den som slår hennes make, skall du utan förskoning hugga av hennes hand.

Orättvisa straff

Att slå någon med en sten ju inte så farligt att det behöver bestraffas i fall personen repar sig så att han kan gå med käpp.
Mos 21:18 Om två män tvistar och den ene slår den andre med en sten eller med knytnäven, inte så att han dör men så att han blir sängliggande,  då skall den som slog gå fri om den slagne kommer sig och kan gå ute med käpp.
En slav får man till och med slå ihjäl, bara den inte dör samma dag man utför misshandeln.
2 Mos 21:20-21. Om någon slår sin slav eller slavinna med en käpp så attden slagne dör under hans hand, skall hämnd utkrävas. Men om slaven överlever en dag eller två, skall ingen hämnd utkrävas, eftersom slaven är hans egendom.

Lag gällande vägran att ha sex med sin brors fru

I följande vers kan vi lästa att det finns tillfällen då en man måste ha sex med sin brors fru i avsikt att göra henne med barn.
5 Mos  25:5 Om två bröder bor tillsammans och den ene dör utan att lämna någon son efter sig, skall änkan inte gifta om sig med någon utanför släkten, utan hennes svåger skall ligga med henne, han skall ta henne till hustru och göra sin svågerplikt mot henne.
Eftersom påbudet är en direkt order av Gud, borde straffet vara ohyggligt i fall man trotsar det. Vi vet att Gud kräver dödsstraff om man beträder helgedomen utan bjällra och äpple (2 Mos  28:34-35) och att olydiga barn skall stenas till döds (5 Mos 21:18), så straffet för det här brottet kommer säkert att vara fruktansvärt grymt. Kan det var långsam tortyr till döds över öppen eld? Korsfästelse? Det är nog bäst vi ser efter i Bibeln vilket straff som väntar:
5 Mos 25:8-10 Då skall de äldste i staden kalla till sig mannen och tala med honom. Om han framhärdar och säger att han inte är villig att gifta sig med  henne, 9 skall svägerskan i de äldstes åsyn gå fram till honom, dra av honom skon, spotta honom i ansiktet och utropa: ”Så gör man med den som inte vill föra sin brors släkt vidare.” 10 Och i Israel skall sedan hans egen släkt få heta ”Barfot”.

Lag gällande våldtäkt

För våldtäkt är det tydligen offret som skall straffas hårdare än förövaren.
5 Mos 22:28-29.Om en man träffar en orörd flicka som inte är trolovad och förgriper sig på henne och de ertappas när han ligger med henne, skall mannen som låg med henne ge femtio siklar silver till flickans far. Han skall sedan gifta sig med henne, eftersom han har lägrat henne, och får inte skilja sig från henne så länge han lever.

Heliga män stiger ur sina gravar

Matteus vet berätta att det inträffade en kraftig jordbävning då Jesus dog. Som sidoeffekt av jordbävningen vaknade många döda i sina gravar. Av någon underlig anledning hade de ingen brådska upp ur gravarna, utan stannade där ända till Jesus uppståndelse flera dygn senare, varvid de vandrade ut i staden så att många människor såg dem.
Matt  27:51-53 Då brast förhänget i templet i två delar, uppifrån och ända ner, jorden skakade och klipporna rämnade, 52 och gravarna öppnade sig. Många kroppar av avlidna heliga uppväcktes, 53 och efter hans uppståndelse lämnade de sina gravar och gick in i den heliga staden och kunde ses av många.
Trots att Matteus påstår att många såg de döda heliga männen vandra omkring på gatorna, har ingen annan av evangelierna bemödat sig om att dokumentera händelsen. Inga andra historiska källor från den tiden talar om att redan avlidna heliga män (profeter) skulle ha setts vandra omkring på stadens gator.

Vad hände förresten med de döda männen, gifte de sig och bildade familj? Blev de accepterade av samhället? Vem var deras barn?


Kungen som inte gav upp

Vissa människor ger aldrig upp - kung Basha var en sådan. Tio år efter att han var död och begraven, kämpade han ännu mot Juda på krigsfältena.
1 Kun  16:6 Basha gick till vila hos sina fäder och begravdes i Tirsa. Hans son Ela blev kung efter honom. 7 Genom profeten Jehu, Hananis son, hade Herren talat till Basha och hans ätt: därför att han hade gjort så mycket ont i Herrens ögon och väckt hans vrede med sina gärningar och därför att han hade dödat Jerobeams ätt skulle Basha och hans ätt själva gå samma öde till mötes. 8 Under Asas tjugosjätte regeringsår i Juda blev Ela, Bashas son, kung över Israel, och han regerade två år i Tirsa.

2 Krö  16:1 men under hans trettiosjätte regeringsår tågade kung Basha av Israel mot Juda och befäste Rama för att på det sättet avskära förbindelserna för kung Asa av Juda.


Hade Paulus problem med andras åsikter?

Paulus hotar t.o.m. att förbanna en ängel utsänd från himlen, om denne vågar predika ett evangelium som avviker från Paulus version.
Gal  1:8 Men om någon, vore det så jag själv eller en ängel från himlen, skulle förkunna ett annat evangelium än det jag har förkunnat för er - förbannelse över honom!

Josua stannar solen och månen

Josua förlänger dygnet genom att stanna solen och månen, detta för att han skulle hinna döda alla amoreerna innan kvällen.
Jos  10:12 Den dagen, då Herren gav amoreerna i israeliternas våld, talade Josua till Herren. I israeliternas närvaro sade han: Sol, stå stilla i Givon, måne, i Ajalons dal. 13 Då stod solen stilla och månen stannade, tills han hämnats på fiendefolket. Detta är nedtecknat i Den redliges bok. Solen stannade mitt på himlen hela dagen och väntade med att gå ner.
Undrar hur redlig han som skrev "Den redliges bok" verkligen var?

Produktiv man

Kain bygger och befolkar en hel stad under två generationer:
1 Mos  4:17 Kain låg med sin hustru, och hon blev havande och födde Henok. Han byggde då en stad och kallade den Henok efter sin son.

Blev Noak kastrerad?

Man anser att följande historia har blivit modifierad och att Noak i den ursprungliga versionen blev kastrerad av sin son Ham, vilket skulle förklara hans vrede då han vaknade. Genom att kastrera Noak, skulle Ham ha berövat Noak möjligheten att få en fjärde son och genom detta säkrat sin plats som kronarvinge.
1 Mos  9:21 När han drack av vinet blev han berusad och låg naken i sitt tält. 22 Och Ham, Kanaans far, såg sin far ligga där blottad och gick ut och berättade det för sina bröder.  23 "Då tog Sem och Jafet en mantel, lade den på sina axlar och gick baklänges in och höljde över sin far; de vände bort ansiktet, så att de inte skulle se sin far blottad. " 24 När Noa sedan vaknade upp ur ruset och fick veta vad hans yngste son hade gjort honom 25 sade han: ''Förbannad skall Kanaan (Hams son) vara och den uslaste slav åt sina bröder.''
Det finns många parallella kastrationsmyter från samma tid som historien skrevs ner. Till exempel Cronos kastrerade sin far Uranus.

Varför är det inte fred i mellanöstern?

Gud förkunnar här att Egypten, Jordanien, Saudiarabien, Libanon, Syrien, Yemen, och en del av Irak skall vara Judarnas ägodel.
1 Mos  15:18 Herren slöt då detta förbund med Abram: ''Åt dina ättlingar ger jag detta land, ända från Egyptens flod till den stora floden, Eufrat,

Seglivat boskap

Först dödar Gud all egyptiernas boskap:
2 Mos  9:3-6 ..skall Herren låta en svår pest drabba din boskap på fälten: hästar, åsnor, kameler, kor och får... Herren har fastställt tiden och sagt att han i morgon skall låta detta ske i landet. Nästa dag gjorde Herren som han hade sagt: all boskap dog för egypterna, men av israeliternas boskap dog inte ett enda djur.
Därefter orsakar Moses variga bölder hos den redan dödade boskapen:
2 Mos  9:10 Då tog de sot från smältugnen och gick till farao, och Mose kastade upp sotet i luften och variga bölder slog upp på människor och boskap.
Därefter dödar Moses igen egyptiernas boskap, den här gången bara det förstfödda:
2 Mos  12:12 Den natten skall jag gå fram genom Egypten och döda allt förstfött i landet, både människor och boskap, och alla Egyptens gudar skall drabbas av min dom - jag är Herren.
Trots att boskapen, inklusive hästarna, blivit dödade i repris och dessutom blivit drabbade av bölder, meddelar Bibeln att Egyptierna förföljde Moses med hästar:
2 Mos  14:9 Egypterna förföljde dem och hann upp dem där de hade slagit läger vid havet - alla faraos hästar, vagnar och vagnskämpar och hela hans här - vid Pi Hachirot, mitt emot Baal Sefon.

Folket som inte ville dö?

Först dödas alla amakeliterna.
1 Sam  15:3 -7,8 Dra nu ut och krossa amalekiterna och vig dem åt förintelse med allt som tillhör dem. Skona ingen utan döda alla, både män och kvinnor, barn och spädbarn, oxar och får, kameler och åsnor.'' 7 och Saul slog amalekiterna och förföljde dem från Havila ända fram till Shur, öster om Egypten. 8 Deras kung Agag greps levande, men alla andra vigdes åt förintelse och höggs ner med svärd.
Litet senare dödas de en gång till.
1 Sam  27:8-9 "Han och hans män drog ut på plundringståg mot geshureerna, girseerna och amalekiterna; det var dessa folk som bodde i området mellan Telam och Shur, ända bort mot Egypten. " 9 Under sina härjningar i landet lämnade David varken män eller kvinnor vid liv. Han tog med sig får och kor, åsnor och kameler och kläder och vände så tillbaka till Akish.
Bara en kort tid efter att Bibeln meddelat att amakeliterna utplånats till siste man två gånger, anfaller de Neveg och Siklag.
1 Sam  30:1 Två dagar därefter kom David och hans män fram till Siklag. Då hade amalekiterna gjort ett härjningståg in i Negev mot Siklag, som de hade erövrat och bränt ner.
Varefter David utplånar dem en tredje gång, men nu kommer fyrahundra man undan genom att fly på de redan två gånger dödade kamelerna.
1 Sam  30:17-18 David anföll i gryningen följande dag, och blodbadet fortsatte ända till kvällen. Ingen slapp undan utom fyrahundra man, som satt upp på sina kameler och flydde. 18 David räddade tillbaka allt vad amalekiterna hade rövat bort och befriade också sina båda hustrur.

Den talande Åsnan

Den här bibelversen får tala för sig själv.
4 Mos  22:30 Åsnan sade: ''Jag är ju din egen åsna, som du alltid har ridit på, ända till denna dag. Brukar jag göra så här mot dig?'' - ''Nej'', svarade han.

Masslakt av stora mått

2 Krö  13:17 Avia och hans här tillfogade dem stora förluster: av israeliterna stupade 500 000 soldater.
Inte ens under hela andra världskriget stupade en sådan mängd soldater i något slag, inte heller under det amerikanska inbördeskriget. Som jämförelse kan nämnas att under slaget vid Gettysburg stupade 5 000 män. Enligt Bibeln skall judeerna ha dödat 500 000 man i ett slag. Detta under en tid då det varken fanns kulsprutor, kanoner eller napalmbomber.

Obefogad märkning?

Gud märker Kain så att andra människor skall se att han är under Guds beskydd. Gud anser denna åtgärd vara befogad, trots att det enligt Bibeln vid den tiden fanns bara tre människor här på jorden (Adam, Eva och Kain).
1 Mos  4:15 Herren svarade honom: ''Jag lovar att Kain skall bli hämnad sju gånger om, om någon dödar honom.'' Och Herren satte ett tecken på Kain, för att han inte skulle bli dräpt av vem som helst som mötte honom.

Överflödig instruktion?

Uppenbarelseboken erbjuder många uppryckande framtidsvisioner för miljöaktivister och annat miljömedvetet folk. Här är en av dem:
Upp  8:7 Den förste blåste i sin basun. Då kom hagel och eld, blandat med blod, och slog ner på jorden, och en tredjedel av jorden brändes av, och en tredjedel av träden brann upp, och allt grönt gräs brann upp.
Trots att allt gräs redan brunnit upp, instrueras gräshopporna senare att inte skada gräset.
Upp  9:3-4 Ur röken kom gräshoppor över jorden, och de fick samma makt som skorpionerna på jorden. 4 De blev tillsagda att inte skada gräset på jorden, inte heller någon annan grönska eller något träd, utan bara de människor som inte bär Guds sigill på sin panna.
Visst är det trevligt att Gud har omtanke om gräset, men frågan är om han inte är litet sent ute?

Långt hår en vanära?

Trots att Bibeln säger att det är en vanära för mannen att ha långt hår, avbildas Jesus som långhårig i nästan alla konstverk och kyrkmålningar.
1 Kor  11:14 Lär er inte redan naturen att det är en vanära för mannen att ha långt hår

Hur många himlar finns det riktigt?

Enligt Bibeln är de minst tre.
2 Kor  12:2 "Jag vet en man som lever i Kristus* och som för fjorton år sedan - om det nu var med kroppen eller utan den vet jag inte, men Gud vet det - han blev i alla fall uppryckt till den tredje himlen.

Salomos tempel överdrivet?

Enligt Bibeln var templet som Salomo byggde 35 x 12 meter (1 aln = 0,593802 meter); " ...började Salomo bygga Herrens hus. 60 alnar långt, 20 alnar brett och 30 alnar högt var templet som kung Salomo byggde åt Herren." (1 Kun  6:1-2)

Trots denna ringa storlek krävdes det;
- 150 000 arbetare  "Salomo hade 70 000 bärare och 80 000 stenhuggare i bergen" (1 Kun  5:15)
- 24 000 arbetsledare och 6 000 förmän "Av dessa skulle 24 000 leda arbetet på Herrens hus, 6 000 vara förmän och styresmän," (1 Krö  23:4)

Trots denna enorma arbetskraft tog det hela sju år att bygga templet "... Sju år tog det att bygga templet." (1 Kun  6:38)

Som om inte detta var nog, meddelar Bibeln att det krävdes 3 500 000 kilo guld, över 35 000 000 kilo silver och dessutom koppar och järn i 'omätliga mängder' till byggnadsverket (1 talent = 35-40 kg):

1 Krö  22:14 Med stor möda har jag skaffat fram till Herrens hus 100 000 talenter guld och en miljon talenter silver, och därtill koppar och järn i omätliga mängder. Trä och sten har jag också skaffat fram, och mer kan du själv lägga till."

Salomo världens visaste man?

Gud säger att han gjort Salomo till den mest visa man som någonsin funnits och kommer att finnas:
1 Kun  3:12 så uppfyller jag nu din bön och gör dig visare och mer insiktsfull än någon har varit före dig eller kommer att bli efter dig.
Detta till trots, hade Kung Salomo mot Guds vilja, många utländska kvinnor som han älskade:
1 Kun  11:1-2 Kung Salomo hade många utländska kvinnor som han älskade,...De tillhörde folk om vilka Herren hade sagt till israeliterna: ''Ni skall inte beblanda er med dem; då förleder de er till att dyrka sina gudar.''
Dessa kvinnor lurade denne världens visaste man att dyrka andra Gudar, så att han på sin ålderdom vände sig bort från Herren:
1 Kun  11:4-9 På hans ålderdom förledde hans hustrur honom till att dyrka andra gudar, och han höll sig inte längre av hela sitt hjärta till Herren, sin Gud, så som hans far David hade gjort....Men Herren vredgades på Salomo för att han hade vänt sig bort från Herren, Israels Gud, som två gånger hade visat sig för honom.

Misstog sig Salomo?

Kung Salomo som enligt Bibeln var den visaste man som Jorden skådat (1 Kun  3:12), bygger ett hus åt Gud trots att Gud inte bor i byggnader gjorda av människohand:
1 Kun  8:13 "Jag har byggt dig en furstlig boning, ett hus där du evigt skall trona.'"

Apg  7:47 "Men Salomo byggde ett hus åt honom. Den Högste bor dock inte i något som är byggt av människohand. Som profeten* säger: Himlen är min tron, jorden en pall för mina fötter, hur skulle ni kunna bygga ett hus åt mig, säger Herren, och var skulle min viloplats vara?"


Salomos offeriver överdriven?

2 Krö  7:5, 8-9 Kung Salomo skall enligt Bibeln ha offrat 22 000 tjurar och 120 000 lamm i en veckas tid för att inviga sitt nya altare. Detta betyder att han skall ha offrat 845 djur i timmen, 14 djur i minuten, dag och natt i sju dygns tid.

Folket onormalt skeptiska?

En stor människomassa kräver här att Jesus skall göra ett tecken för att de skall tro att han är sänd av Gud. Detta inträffar direkt efter att Jesus mättat en stor människomassa med fem bröd och två fiskar - ett av de mest imponerande tecken Jesus någonsin gjort.
Joh  6:24-30 När folket nu upptäckte att Jesus inte var där och inte heller hans lärjungar, steg de i båtarna och for över till Kafarnaum för att leta efter Jesus.   25 De fann honom där på andra sidan sjön och frågade honom: ''Rabbi, när kom du hit?'' 26 Jesus svarade: ''Sannerligen, jag säger er: ni söker inte efter mig därför att ni har fått se tecken utan därför att ni åt av bröden och blev mätta. ... '' 30 De sade: ''Vilket tecken vill du göra, så att vi kan se det och tro på dig? Vad kan du utföra?

Jesus anhöriga onormalt skeptiska?

Först uppenbarar sig en ängel för Josef och Maria och säger att dem skall födas en son som har "blivit till genom helig ande"  och som skall kallas den Högstes son:
Matt  1:20 Men när han hade beslutat sig för det, uppenbarade sig Herrens ängel för honom i en dröm och sade: ''Josef, Davids son, var inte rädd för att föra hem Maria som hustru, ty barnet i henne har blivit till genom helig ande.
Luk  1:31-33 Du skall bli havande och föda en son, och du skall ge honom namnet Jesus. 32 Han skall bli stor och kallas den Högstes son. Herren Gud skall ge honom hans fader Davids tron,  33 och han skall härska över Jakobs hus för evigt, och hans välde skall aldrig ta slut.''
Sedan när Jesus döptes skedde de märkligaste händelser:
Matt  3:13-17 Sedan kom Jesus från Galileen till Johannes vid Jordan för att döpas av honom.16 När Jesus hade blivit döpt, steg han genast upp ur vattnet. Himlen öppnade sig, och han såg Guds ande komma ner som en duva och sänka sig över honom. 17 Och en röst från himlen sade: ''Detta är min älskade son, han är min utvalde.''

Mark  1:9-11 Vid den tiden kom Jesus från Nasaret i Galileen och döptes i Jordan av Johannes. 10 När han steg upp ur vattnet, såg han himlen dela sig och Anden komma ner över honom som en duva. 11 Och en röst hördes från himlen: ''Du är min älskade son, du är min utvalde.''


Trots dessa övertygande tecken, försökte Jesus anhöriga hindra honom från att utföra sitt uppdrag. "Hans anhöriga fick höra det och gav sig i väg för att ta hand om honom; de menade att han var från sina sinnen." (Mark  3:21)

Jesus beskriver själv situationen så här. "Men Jesus sade till dem: ''En profet blir ringaktad bara i sin hemstad, bland sina släktingar och i sitt hem.''" (Mark  6:4)

Hur mycket mera har vi då inte anledning att tvivla på denne Jesus, då till och med hans närmaste omkrets ifrågasatte om han var vid sina sinnens fulla bruk.


Misslyckades Jesus?

Jesus ger lärjungarna makt att driva ut andar, bota sjuka osv.
Matt  10:1-8 Han kallade till sig sina tolv lärjungar och gav dem makt över orena andar, så att de kunde driva ut dem och bota alla slags sjukdomar och krämpor... 8 "Bota sjuka, väck upp döda, gör spetälska rena och driv ut demoner; ge som gåva vad ni har fått som gåva."
Senare när lärjungarna får tillfälle att bruka sina förmågor klarar de inte det.
Matt  17:14-16 När de var tillbaka bland folket, kom en man fram och föll  på knä för honom 15 och sade: ''Herre, förbarma dig över min son. Han är fallandesjuk och plågas svårt. Ibland ramlar han i elden och ibland i vattnet. 16 Jag tog honom till dina lärjungar, och de kunde inte bota honom.''

Dålig referens i Uppenbarelseboken

Uppenbarelseboken hänvisar här till Jesus som den strålande morgonstjärnan.
Upp  22:16 Jag, Jesus, har sänt min ängel till er för att vittna om detta i församlingarna. Jag är skottet från Davids rot och hans ättling, den strålande morgonstjärnan.''
Läser vi i Gamla Testametet om den strålande morgonstjärnan, finner vi att det var Lucifer (Satan) man avsåg.
Jes  14:12 Ack, fallit har du från himlen, lysande stjärna, gryningens son, du har krossats mot jorden, du som betvingade folken.
Fortsättningen av texten passar också bra in på Jesus.
Jes  14:13-14 Det var du som sade till dig själv: ''Upp till himlen skall jag stiga. Ovan Guds stjärnor skall jag resa min tron och ta säte på gudaberget längst uppe i norr. 14 Jag skall stiga upp ovan molnen, jag skall bli som den Högste.''
Notera: Jesus talade om sin uppståndelse och att han skulle komma att stiga upp till himlen.
Jes  14:15 Men ner till dödsriket störtas du, längst ner i avgrundens djup.
Notera: Jesus korsfästes och nedsteg till dödsriket.

Misstog sig Gud?

Är Gud inte allsmäktig och allvetande? Åtminstone verkar det inte så i följande verser där Gud lovar att Saul skall rädda israeliterna från filisteerna.
1 Sam 9:15-17 Dagen innan Saul kom, hade HERREN uppenbarat för Samuel och sagt:16 "I morgon vid den här tiden skall jag sända till dig en man från Benjamins land, och honom skall du smörja till furste för mitt folk Israel. Han skall rädda mitt folk från filisteernas hand. Ty jag har sett till mitt folk, eftersom deras rop har kommit till mig." 17 När Samuel fick se Saul, sade HERREN till honom: "Se, där är den man som jag talade till dig om: Han skall styra mitt folk."
Senare i texten ångrar t.o.m Gud att han gjort Saul till kung. Om någon borde ha vetat bättre var det väl Gud?
1 Sam 15:35 Samuel ville inte mer se Saul, så länge han levde, ty Samuel sörjde över Saul. Och HERREN ångrade att han hade gjort Saul till kung över Israel.
Saul lyckades inte rädda israeliterna från filisteernas krigsmakter trots att Gud lovat det. I själva verket slutade det hela i ett totalt fiasko i och med att Saul gjorde självmord och filisteerna välde in över landet.
1 Sam 31:4-7 Han sade till sin vapenbärare: "Drag ut ditt svärd och genomborra mig, så att inte dessa oomskurna kommer och genomborrar mig och skymfar mig." Men hans vapenbärare ville inte, för han var mycket rädd. Då tog Saul själv svärdet och störtade sig på det. 5 När vapenbäraren såg att Saul var död, störtade också han sig på sitt svärd och följde honom i döden. 6 Saul och hans tre söner, hans vapenbärare och alla hans män dog på samma dag. 7 När israeliterna på andra sidan dalen och på andra sidan Jordan såg att Israels män hade flytt och att Saul och hans söner var döda, övergav de städerna och flydde. Sedan kom filisteerna och bosatte sig i dem.

Död man vaknar

En död man vaknar till liv då han kommer i kontakt med Elishas benknotor och stiger upp ur graven.
2 Kun  13:21 och en gång under en begravning fick några israeliter syn på ett sådant rövarband. De kastade liket i Elishas grav och försvann därifrån. Men när den döde kom i beröring med Elishas benknotor fick han liv igen och reste sig upp.

Motstridigt?

Först ger Jesus Petrus himmelrikets nycklar och grundar sin kyrka på honom.
Matt  16:18-19 Och jag säger dig att du är Petrus, Klippan, och på den klippan skall jag bygga min kyrka, och dödsrikets portar skall aldrig få makt över den. 19 Jag skall ge dig nycklarna till himmelriket. Allt du binder på jorden skall vara bundet i himlen, och allt du löser på jorden skall vara löst i himlen.''
Litet senare skäller Jesus ut Petrus och kallar honom för Satan.
Matt  16:22 Petrus tog honom då avsides och började förebrå honom och sade: ''Må Gud bevara dig, Herre. Något sådant skall aldrig hända dig.'' 23 Men Jesus vände sig om och sade till Petrus: ''Håll dig på din plats, Satan. Du vill få mig på fall, för dina tankar är inte Guds utan människors.''

Överdrift?

Bibeln säger att evangeliet har predikats över hela världen redan under Paulus tid.
Rom  10:18 Men då frågar jag: kanske har de aldrig hört den? Visst har de! Över hela jorden nådde deras röst och till världens ändar deras ord.

Kol  1:23 om ni håller fast vid er tro, har en stadig grund och inte viker från det hopp ni har fått höra om i evangeliet, som har förkunnats för allt skapat under himlen och vars tjänare jag, Paulus, har blivit.


Den flytande yxan

2 Kun  6:5-7 Men när en av dem höll på att fälla sin trädstam tappade han yxbladet i vattnet. ''Vilken olycka, herre!'' ropade han. ''Och jag som hade lånat yxan!'' - 6 Var föll den i? frågade gudsmannen, och han pekade ut stället. Då skar Elisha till en pinne och kastade i den just där och fick så yxbladet att flyta upp. 7 Tag yxan! sade Elisha, och mannen sträckte ut handen och tog den.

Gideons hundtest

Dom  7:4 Herren sade till Gideon: ''Du har fortfarande för mycket folk. Låt dem gå ner till källan, där skall jag gallra dem åt dig. Den jag säger att du skall ta med, han skall följa med dig, och den jag säger att du inte skall ta med, han skall inte följa med.'' 5 Gideon lät sitt folk gå ner till källan, och Herren sade till honom: ''Den som lapar i sig vattnet som hundarna gör skall du ställa för sig, och den som lägger sig på knä för att dricka skall du ställa för sig!''  6 De som förde händerna till munnen och lapade var trehundra man, resten lade sig på knä och drack.

Olydig präst

Bibeln förbjuder överstepräster att riva sina kläder. Detta till trots rev översteprästen sina kläder under Jesus rättegång.
3 Mos  21:10 Den präst som är främst bland sina ämbetsbröder och har fått smörjelseolja på sitt huvud, som är prästvigd och får iföra sig de heliga kläderna, får inte ha håret hängande och inte riva sönder sina kläder.

Matt  26:65 Då slet översteprästen sönder sina kläder och sade: ''Han har hädat. Vad skall vi nu med vittnen till? Ni har själva hört hädelsen.


Uppmaning till hor

Hos  1:1-3 Detta är Herrens ord som kom till Hosea, Beeris son, när Ussia, Jotam, Achas och Hiskia regerade i Juda och Jerobeam, Joashs son, regerade i Israel. 2Här börjar Herrens ord genom Hosea. Herren sade till Hosea: Gå och skaffa dig en horkvinna och horungar, ty landet horar sig bort från Herren. 3 Då tog han Gomer, Divlajims dotter. Hon blev havande och födde honom en son.

Otrevlig diet

2 Kun  18:27 Stabschefen svarade dem: ''Tror du det är till din herre och till dig som min herre har skickat mig med detta budskap? Nej, det är till dem som sitter här på muren och som kan bli tvungna att äta sin avföring och dricka sin urin - de lika väl som ni.''

Ut och samla förhudar

Vill man visa att man har Gud på sin sida enligt bibeln, gäller det att döda människor och skära av deras förhudar.
1 Sam 18:23-28  När Sauls män anförtrodde David detta svarade han: ”Tror ni det är så lätt att bli kungens måg? Jag är ju en fattig och obetydlig man.” 24  De berättade för Saul vad David hade sagt, 25 och Saul sade: ”Hälsa David att den enda brudgåva kungen begär är förhudarna från 100 filisteer som en hämnd på sina fiender.” Saul räknade med att filisteerna skulle döda David. 26 Sauls män framförde hälsningen till David. Han tyckte att det var bra att få bli kungens måg på sådana villkor. Innan tiden var gången 27 drog han ut med sina män. Han slog ihjäl 200 filisteer och tog med sig deras förhudar och lämnade dem allesammans åt kungen för att få bli hans måg. Då gav Saul honom sin dotter Mikal till hustru. 28 Nu insåg Saul att David hade Herren på sin sida och att hela Israel älskade honom.
Kung David fick alltså sin hurstu mot hundra förhudar, men varför döda 200 filisteer för att få 100 förhudar? I vilket fall som helst ligger mina sympatier på filisteernas sida. Min förhud byter ingen mot en kvinna!

Lurad av en orm

I följande stycke står det att en talande orm lurade Eva att äta av visdomens träd:
1 Mos 3:1, 13 Ormen var listigast av alla vilda djur som Herren Gud hade gjort. Den frågade kvinnan: ''Har Gud verkligen sagt att ni inte får äta av något träd i trädgården?'' ....13 Då sade Herren Gud till kvinnan: ''Vad är det du har gjort?'' Hon svarade: ''Ormen lurade mig, och jag åt.''
Detta trots att Gud sagt att det är människan som härskar över djuren och inte tvärtom.
1 Mos 1:26 Gud sade: ''Vi skall göra människor som är vår avbild, lika oss. De skall härska över havets fiskar, himlens fåglar, boskapen, alla vilda djur och alla kräldjur som finns på jorden.''
Någon har sagt att ormen i själva verket var Satan, men enligt Bibeln var det en helt valig orm "listigast av alla vilda djur som Herren Gud hade gjort". Dessutom kom Satan med i bilden senare. Satan var ju en ängel som störtades ner från himlen:
Jes 14:12 Ack, fallit har du från himlen, lysande stjärna, gryningens son, du har krossats mot jorden, du som betvingade folken. 13 Det var du som sade till dig själv: ''Upp till himlen skall jag stiga. Ovan Guds stjärnor skall jag resa min tron och ta säte på gudaberget längst uppe i norr. 14 Jag skall stiga upp ovan molnen, jag skall bli som den Högste.'' 15 Men ner till dödsriket störtas du, längst ner i avgrundens djup.

Varför inte dessa lagar?

Kristna är ofta snara att påpeka att alla borde följa tio Guds bud och andra regler i Bibeln, men varför följer de inte själva följande lagar?
3 Mos 3:17 Detta skall vara en oföränderlig stadga genom alla släktled, var ni än bor: ni får inte äta fett eller blod.

3 Mos 7:26 Ni får inte äta blod, varken av fåglar eller boskap, var ni än bor.

5 Mos 15:1-2. Vart sjunde år skall du avskriva skulder. Så skall avskrivningen gå till: Var och en som har en fordran skall efterskänka vad han har att fordra, det som han har lånat en annan. Han får inte kräva sin broder och landsman när skuldavskrivning har kungjorts till Herrens ära.

5 Mos 22:11 Du skall inte klä dig i tyg av blandat garn, ull och lin tillsammans.
5 Mos 22:12 Du skall sätta tofsar i alla fyra hörnen på manteln du sveper om dig.
5 Mos 22:5 En kvinna får inte bära mansdräkt, och en man får inte ta på sig kvinnokläder, ty Herren, din Gud, avskyr alla som gör sådant.
Jesus påpekade ju själv att han inte kommit för att upphäva lagen. Inte en mista prick i lagen skall förgå sade han:
Matt 5:17 Tro inte att jag har kommit för att upphäva lagen eller profeterna. Jag har inte kommit för att upphäva utan för att uppfylla. 18 'Sannerligen, innan himlen och jorden förgår, skall inte en enda bokstav, inte minsta prick i lagen förgå; inte förrän allt har skett.'  19 Den som upphäver ett enda av buden, om så det allra minsta, och undervisar människorna så, han skall räknas som den minste i himmelriket. Men den som handlar och undervisar efter dem skall räknas som stor i himmelriket.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...